κρατησεις

Αξιοθέατα

Λίμνη Παμβώτιδα

Η λίμνη Παμβώτιδα ή λίμνη Ιωαννίνων βρίσκεται σε υψόμετρο 483 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, εκτείνεται σε 19,4 τ.χλμ. και μέσο βάθος 4-5 μέτρα (μέγιστο τα 11 μέτρα). Είναι μία από τις αρχαιότερες λίμνες του κόσμου και περιβάλλεται από το όρος Μιτσικέλι. Χαρακτηρίζεται από πλούσια πανίδα και χλωρίδα και ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000. Στο μέσο της λίμνης υπάρχει ένα νησί, που ονομάζεται απλά Νησί και το οποίο κατοικείται. 

Νησάκι

Το Νησί των Ιωαννίνων βρίσκεται μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα, σχεδόν απέναντι από το χωριό Αμφιθέα. Το Νησί κατοικείται από περισσότερους από 300 κατοίκους και διαθέτει επτά μοναστήρια, με τα πρώτα να ιδρύονται από τον 13ο αιώνα. Μάλιστα στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς το 1822. Οι μονές φιλοξενούν σπουδαίες μεταβυζαντινές τοιχογραφίες. 

Ο οικισμός δημιουργήθηκε περίπου τον 17ο αιώνα και σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτοι κάτοικοι ήταν από τη Μάνη. Υπάρχει σύνδεση του Νησιού με την πόλη Ιωαννίνων με φέρυ (που ξεκινούν από την άκρη του κάστρου, δίπλα στην πλατεία Μαβίλη) όπου μπορείτε να πάτε ημερησίως. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου

Μουσείο Αλή Πασά & Επαναστατικής Περιόδου

Οι επισκέπτες του Μουσειακού Συγκροτήματος έρχονται σε άμεση επαφή με εκπληκτικά έργα τέχνης της Ηπειρώτικης ασημουργίας: όπλα, κοσμήματα, χρηστικά αντικείμενα, κεραμικά από τον 17ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα, παραδοσιακές φορεσιές της Ηπείρου, αναπαράσταση χειμωνιάτικου οντά, αναπαράσταση του πνιγμού της Κυρα-Φροσύνης, σπήλαια όπου παρουσιάζονται ιστορικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έργα ζωγραφικής, λιθογραφίες και αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος. 

Στις προθήκες του μουσείου βρίσκονται, εκτός των άλλων, κάποια μοναδικά εκθέματα, όπως το περίφημο χρυσοποίκιλτο καριοφίλι του Αλή Πασά, το ασημένιο ξιφίδιο του εθνικού ευεργέτη Απόστολου Αρσάκη, το αυθεντικό τσιμπούκι του Αλή πασά μήκους 1,62 μ., και η αυθεντική μεταξωτή φορεσιά της Κυρα-Βασιλικής.

Σπήλαιο Περάματος

Το Σπήλαιο του Περάματος βρίσκεται πλάι στη λίμνη στο Πέραμα, το οποίο απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την πόλη Ιωαννίνων. Η ανακάλυψή του έγινε τυχαία το 1940 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 480 μέτρων και αποτελείται από πολλές αίθουσες και διαδρόμους με σταλαγμίτες, σταλακτίτες και κολώνες. Η διάρκεια εξερεύνησης διαρκεί περίπου 45 λεπτά αφού διανύεται μια απόσταση 1.100 μέτρων και στην οποία υπάρχουν σκαλοπάτια που είτε ανεβαίνουν είτε κατεβαίνουν.

Κάστρο (Οθωμανικά λουτρά, Βιβλιοθήκη)

Εντός του Κάστρου θα δείτε και τη Βιβλιοθήκη, η οποία βρίσκεται στους πρόποδες της βορειοανατολικής ακρόπολης και πιθανότατα συνδεόταν με τη λειτουργία του μεντρεσέ που είναι κτισμένος κοντά στο τζαμί του Ασλάν πασά. Αποτελείται από μία θολοσκεπή μεγάλη αίθουσα και δύο μικρότερες εκατέρωθεν. Στην όψη της φέρει κιονοστήρικτο προστώο στο οποίο οδηγεί λίθινη κλίμακα. Η βιβλιοθήκη βρισκόταν σε κακή κατάσταση διατήρησης και ήταν από τα πρώτα κτίρια στο Κάστρο που αναστηλώθηκαν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Στην αυλή του 9ου Δημοτικού Σχολείου βρίσκονται τα Οθωμανικά Λουτρά τα οποία ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές της δεκαετίας του ’80. Πρόκειται για σημαντικό κτίριο της Βυζαντινής περιόδου, από τα λιγοστά που έχουν διασωθεί στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Είναι κτισμένο στα οικοδομικά λείψανα αρχαίου κτιρίου, από το οποίο έχει διασωθεί τμήμα των υποκαύστων. 

Νοτιοανατολική Ακρόπολη (Ιτς Καλέ)

Το Ιτς Καλέ πήρε τη σημερινή του μορφή κατά την περίοδο του Αλή πασά. Πρόκειται για εσωτερικό ισχυρό φρούριο που περιέβαλλε την κατοικία του πασά καθώς και αρκετά άλλα κτίρια, πολλά από τα οποία έχουν διασωθεί και στα οποία έχουν αποδοθεί ποικίλες χρήσεις. Η νοτιοανατολική ακρόπολη είχε οχυρωθεί ήδη από τη Μεσοβυζαντινή περίοδο σε μικρότερη έκταση, μέρος της οποίας είναι ο περίφημος πύργος του Βοημούνδου. Εδώ υπήρχαν οι ναοί των Ταξιαρχών και του Παντοκράτορα που αναφέρονται σε πηγές του 14ου αι.

Σήμερα το Ιτς Καλέ λειτουργεί ως αρχαιολογικός χώρος με μεγάλη επισκεψιμότητα και πλήθος δραστηριοτήτων λαμβάνουν χώρα σε πολλά από τα αναστηλωμένα κτίριά του. 

Πύργος του Βοημούνδου

Ο πύργος του Βοημούνδου υψώνεται στο κέντρο περίπου της νοτιοανατολικής ακρόπολης, πολύ κοντά στη νεότερη εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Είναι κτισμένος με ισοϋψείς τετράγωνους ή ορθογώνιους καλολαξευμένους ασβεστόλιθους —που δεν αποκλείεται να προέρχονται από την προϋπάρχουσα ελληνιστική οχύρωση— και λιγοστούς πλίνθους δομημένους με ελάχιστο κονίαμα.

Ο πύργος σώζεται σε ύψος περίπου 13 μ. και το πάχος της τοιχοποιίας του είναι 2,10 μ., ενώ η εσωτερική του διάμετρος φτάνει τα 6,97 μ. Διαρθρώνεται σε δύο ορόφους. Ο ισόγειος χώρος σήμερα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του επιχωμένος. Ο μεσαίος και μεγαλύτερος όροφος καλύπτεται με μεγάλο θόλο και είναι προσβάσιμος μέσω τοξωτής εισόδου που ανοίγεται νότια. Πρόκειται όμως για μεταγενέστερο άνοιγμα, αφού μεγάλο μέρος του πύργου στην πλευρά αυτή έχει επισκευαστεί. Φωτίζεται από παράθυρα τοξωτά, εσωτερικά, και ορθογώνια, εξωτερικά. Αρχικά έφερε περισσότερα παράθυρα, αρκετά από τα οποία τοιχίστηκαν σε μεταγενέστερη φάση. Τοξωτό άνοιγμα οδηγεί σε μικρό καμαροσκέπαστο χώρο, ο οποίος ένωνε τον πύργο με το κτίριο που προσκολλήθηκε σε αυτόν μεταγενέστερα και το οποίο αποτελούσε τμήμα του Σεραγιού του Αλή πασά.

Βορειοανατολικά υπήρχε επίσης ένας δεύτερος κυκλικός πύργος. Οι δύο πύργοι και τα λείψανα τείχους συγκροτούσαν μια τετράπλευρη σε σχήμα οχύρωση, η οποία ταυτίζεται με την ακρόπολη που διαμόρφωσε στο Κάστρο ο Νορμανδός Βοημούνδος που κατέλαβε την πόλη το 1082. 

Φετιχιέ Τζαμί

Το Φετιχιέ τζαμί υπήρξε μέρος του συγκροτήματος του Σεραγιού του Αλή πασά. Σύμφωνα με την παράδοση κτίστηκε στη θέση βυζαντινού ναού. Μετά την ολοκλήρωση των αναστηλωτικών εργασιών και τη συντήρηση των τοιχογραφιών του θόλου, λειτουργεί ως ένας ακόμη εκθεσιακός χώρος. Η έκθεση περιορίζεται στο χώρο της μικρής στοάς δεξιά και αριστερά της εισόδου και έχει ως θέμα της τα Ιωάννινα κατά την Ύστερη Οθωμανική περίοδο. Εκτίθενται επίσης γκραβούρες, κείμενα και πληροφοριακό υλικό σχετικά με τον διαβόητο Αλή πασά, τις ημέρες και τα έργα του στην Ήπειρο. 

Τάφος του Αλή πασά

Βρίσκεται κοντά στην είσοδο του Φετιχιέ τζαμιού και καλύπτεται από εντυπωσιακό κιγκλίδωμα που αντιγράφει το αρχικό. Κάτω από αυτό διακρίνονται δύο τάφοι, στον έναν εκ των οποίων ενταφιάστηκε το ακέφαλο σώμα του Αλή πασά μετά τη δολοφονία του στο Νησί των Ιωαννίνων. 

Κτίριο των παλαιών Οθωμανικών Μαγειρείων

Το κτίριο των παλιών οθωμανικών μαγειρείων έχει αξιοποιηθεί από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του Υπουργείου Πολιτισμού ως αναψυκτήριο του αρχαιολογικού χώρου. Αποτελεί δημοφιλή προορισμό κατοίκων και επισκεπτών τις ηλιόλουστες ημέρες και τα ήσυχα ρομαντικά βράδια. 

«Θησαυροφυλάκιο»

Αποτελεί τμήμα του Βυζαντινού Μουσείου. Ονομάζεται «θησαυροφυλάκιο», όνομα που διατηρήθηκε από την προφορική παράδοση. Πρόκειται για κτίριο της Ύστερης Τουρκοκρατίας, μέρος ενός μεγαλύτερου, πιθανότατα τμήμα του Σεραγιού του Αλή πασά. Σήμερα, μετά την αναστήλωσή του, στεγάζει συλλογή έργων αργυροχοΐας, τέχνης που γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της. 

Βυζαντινό Μουσείο

Πρόκειται για κτίριο της δεκαετίας του ’50, που φιλοξενεί ευρήματα, κειμήλια και εικόνες από την Παλαιοχριστιανική περίοδο έως και τους νεότερους χρόνους (19ος αι.), τα οποία προέρχονται από πολλές θέσεις, ναούς και μοναστήρια της Ηπείρου. Κτίστηκε από τον ελληνικό στρατό στη θέση του Σεραγιού του Αλή πασά ως βασιλικό περίπτερο. Ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματα συγκαταλέγονται οι δύο πήλινες ανάγλυφες εικόνες από τον βυζαντινό ναό του Αγίου Βασιλείου στην Άρτα, οι νομισματικοί «θησαυροί» μεσαιωνικών χρόνων που βρέθηκαν σε διάφορες θέσεις της Ηπείρου, τα μαρμάρινα κιονόκρανα από τον ερειπωμένο ναό στη Γλυκή Θεσπρωτίας, καθώς και αρκετές μεταβυζαντινές εικόνες. 

Βορειοανατολική Ακρόπολη Κάστρου

Χρονολογείται στη Μεσοβυζαντινή περίοδο και στο περιμετρικό τείχος της διασώζει μέρος της οχύρωσης της ίδιας εποχής. Ταυτίζεται με τον Επάνω Γουλά των μεσαιωνικών πηγών και πιστεύεται ότι εδώ υπήρχαν τα παλάτια των κατά καιρούς ηγεμόνων της πόλης. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της καταλαμβάνει το συγκρότημα του τζαμιού του Ασλάν πασά που κτίστηκε το 1618 και περιλαμβάνει τον μεγάλο μεντρεσέ.

Το τζαμί αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής του 17ου αι. με ανάγλυφη και γραπτή διακόσμηση της ίδιας εποχής, που εντοπίζεται κυρίως στον μεγάλο τρούλο. Φέρει στις τρεις πλευρές του μεγάλη στοά η οποία περιβάλλει μια μικρότερη, υπόστυλη, που ήταν η αρχική του.

Το τζαμί αποτελούσε ένα μεγάλο κιουλιέ, δηλαδή θρησκευτικό συγκρότημα, που εξυπηρετούσε τόσο τις θρησκευτικές όσο και τις πνευματικές ανάγκες των μουσουλμάνων κατοίκων της πόλης, καθώς στο μεντρεσέ λειτουργούσε ιερατικό σχολείο. Σημαντική ήταν και η παράλληλη φιλανθρωπική δράση του συγκροτήματος.

Πολύ κοντά στο τζαμί υπάρχει ο τουρμπές, δηλαδή ο τάφος του Ασλάν πασά, ένα οκτάπλευρο θολοσκεπές μνημείο, οι τοίχοι του οποίου εσωτερικά κοσμούνται με ποικίλο φυτικό διάκοσμο.

Το θρησκευτικό-εκπαιδευτικό συγκρότημα (Kyliye) του Ασλάν Πασά, που περιλάμβανε Τζαμί, μενδρεσέ (ιεροδιδασκαλείο) και μαγειρεία (εστία), αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσουλμανικά τεμένη των Ιωαννίνων. Πιθανώς κτίστηκε στη θέση του βυζαντινού ναού του Αγίου Ιωάννη. Σήμερα, το Τζαμί Ασλάν Πασά (Αλ. Νούτσου 18), λειτουργεί ως Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο. 

Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων

Το Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων φιλοξενεί τρεις συλλογές, αντιπροσωπευτικές των τριών θρησκευτικών κοινοτήτων της πόλης, της χριστιανικής, της εβραϊκής και της  μουσουλμανικής. Τα αντικείμενα είναι δωρεές επιφανών οικογενειών, χρονολογούνται από τον 18° έως τον 20° αιώνα και είναι σκεύη με χρηστικό και διακοσμητικό χαρακτήρα από διάφορα μέταλλα ή και πορσελάνη. Επίσης, μπορεί κανείς να δει όπλα και ενδυμασίες χαρακτηριστικές της περιόδου της Τουρκοκρατίας.

Στα αντικείμενα της συλλογής του χριστιανικού στοιχείου, περιλαμβάνονται και εκκλησιαστικά αργυρά σκεύη, άμφια και εκκλησιαστικά βιβλία από τη Συλλογή του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος. Στην εβραϊκή συλλογή, εκτίθενται παραπετάσματα από το κτίριο της παλαιάς συναγωγής, φορεσιές και αντικείμενα ενδεικτικά του βίου της άλλοτε ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων. Στο μουσουλμανικό στοιχείο, που εκτίθεται στον κεντρικό χώρο, υπάρχουν ανατολίτικα υφάσματα του 16ου,του 17ου και του 18ου, έπιπλα από ξύλο και φίλντισι της εποχής του Αλή Πασά, μπρούτζινα αντικείμενα και μουσουλμανικά βιβλία. 

Ρωμανιώτικη Εβραϊκή Συναγωγή

Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την κεντρική πύλη του κάστρου. Είναι γνωστή ως Καχάλ Καντόσς Γιασσάν ή Παλιό ή Μέσα Συναγώι. Πρόκειται για κτίριο μεγάλων διαστάσεων, μια υπόστυλη αίθουσα, με το Εχάλ, δηλαδή τη μαρμάρινη εσοχή στον ανατολικό τοίχο, όπου φυλάσσονται τα ιερά βιβλία της Τορά. Στο Εχάλ, μια κεντημένη κουρτίνα, το Παρόχετ, καλύπτει την ιερά κιβωτό.

Η σημερινή μορφή της συναγωγής χρονολογείται στο 1829. Αναμφίβολα συναγωγή υπήρχε ήδη από τη Βυζαντινή εποχή, αφού η εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων αναφέρεται και στο χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β΄ Παλαιολόγου.

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Το Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται και αυτό στο Κάστρο των Ιωαννίνων, στην ακρόπολη Ίτς Καλέ. Περιλαμβάνει τον χώρο του δυτικού προμαχώνα και το κτίσμα των παλαιών μαγειρείων. Το μουσείο έχει θέμα την τεχνολογία της αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο αλλά και την ιστορία της αργυροχοΐας στην περιοχή της Ηπείρου. Στο δεύτερο επίπεδο στεγάζεται η συλλογή ηπειρωτικής αργυροχρυσοχοΐας από τον 18ο ως τον 20ο αιώνα. 

Αρχοντικό Μίσιου

Η οικία Μίσιου βρίσκεται στα Ιωάννινα και έχει χαρακτηρισθεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο (ΦΕΚ 518/Α/23-11-36). Το κτήριο είναι ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού και ειδικότερα της 6ης Εφορείας Νεότερων Μνημείων, τα γραφεία της οποίας στεγάζονται σε αυτό.

Το 1989 αγοράσθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο με σκοπό, μετά την αποκατάστασή του, να στεγάσει ένα είδος Μουσείου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής ή Μουσείο της πόλης των Ιωαννίνων και Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Πλέον, το ισόγειο έχει αναδειχθεί και διαμορφωθεί ως Μόνιμος Εκθεσιακός Χώρος όπου παρουσιάζονται στο κοινό σημαντικές πτυχές της αστικής ζωής και κοινωνίας των Ιωαννίνων, ώστε ο επισκέπτης, ολοκληρώνοντας τη διαδρομή να έχει συνολική εικόνα για την αρχιτεκτονική μορφή του κτηρίου, για τη χρήση του, τη λειτουργία των χώρων και τις δραστηριότητες που λάμβαναν χώρα. 

Αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων κατασκευάστηκε μεταξύ 1963-1966 και άνοιξε για το κοινό το 1970. Αποτελείται από επτά αίθουσες, τρία αίθρια και έναν διάδρομο και εκτείνεται σε μια επιφάνεια 1.200 τ.μ. Τα εκθέματα καλύπτουν από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στην Ήπειρο, δηλαδή κατά την Κατώτερη Παλαιολιθική Εποχή (πριν 250.000 χρόνια) και φτάνει μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Τα 3.000 εκθέματα χωρίζονται σε τρεις ενότητες: Χρονολογικό, Γεωγραφικό και Θεματικό. 

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη

Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη είναι ένα Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων, στο δήμο Μπιζανίου. Ιδρύθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του γλύπτη Βρέλλη και άνοιξε για το κοινό το 1995. Οι αναπαραστάσεις του καλλιτέχνη σχετίζονται με τα ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα της Ελλάδας, φιλοξενώντας 150 κέρινα ομοιώματα και 36 ιστορικά θέματα από την ιστορία της Ελλάδας, όπως το Κρυφό Σχολειό, ο Όρκος της Φιλικής Εταιρείας, Κλέφτες και Αρματολοί κ.α. 

Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης αποτελείται από 1.800 έργα Νεοελληνικής τέχνης: πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, γλυπτά, εικόνες και φωτογραφίες.

Η μόνιμη έκθεση σήμερα παρουσιάζει 35 έργα που σκιαγραφούν την εξέλιξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας κατά τα τελευταία 70 περίπου έτη και φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες εικαστικούς. Η έκθεση έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει τη νέα εικόνα της Συλλογής της Πινακοθήκης. Τα περισσότερα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Δημοτική Πινακοθήκη ως έργα της Συλλογής της, και ενισχύουν την ενότητα των έργων υπογραμμίζοντας την Ελληνική δημιουργία από το 1950 έως σήμερα. 

Ρολόι Ιωαννίνων

Το Ρολόι των Ιωαννίνων είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή της οδού Αβέρωφ και της κεντρική πλατείας και αποτελεί σημείο συνάντησης των κατοίκων. Είναι ένα καλοδιατηρημένο μνημείο που χρονολογείται από το 1905.  Έχει βαριά ιστορία αφού εκεί κρεμάστηκαν οι Έλληνες στις 15 Φεβρουαρίου του 1913 και εκεί υψώθηκε η Ελληνική σημαία ξανά στις 21 Φεβρουαρίου του 1944.

Το Ρολόι, είναι το αξιοθέατο των Ιωαννίνων έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, αφού σε αυτό κρεμάστηκαν Έλληνες πατριώτες στις 15 Φεβρουαρίου του 1913 από τους Τούρκους, ενώ εδώ στις 21 Φεβρουαρίου 1944 υψώθηκε η γαλανόλευκη από µέλη της ΕΠΟΝ. Ο διάτρητος πυργίσκος του –μείγμα νεοκλασικού και ανατολίτικου ρυθμού– προσελκύει το ενδιαφέρον αφού αποτέλεσε παραγγελία του Οσμάν Πασά του Κούρδου (γενικού διευθυντή Ηπείρου & Αλβανίας). 

Δωδώνη

Η Αρχαία Δωδώνη απέχει περίπου 19,5 χιλιόμετρα από την πόλη Ιωαννίνων, ωστόσο αξίζει πραγματικά να την επισκεφθείτε. Η Δωδώνη ήταν μέρος λατρείας του Δία και της Διώνης. Η περιοχή φαίνεται να υπάρχει ήδη από την Εποχή του Χαλκού, όπου τότε ήταν αφιερωμένη στην Γαία. Η λατρεία προς τον Δία έγινε μεταγενέστερα, πιθανά από τους Σελλούς.

Στον Αρχαιολογικό Χώρο θα δείτε το Μαντείο της Δωδώνης, το οποίο ήταν αρχαιότερο από το μαντείο των Δελφών. Επίσης, θα δείτε το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης (με χωρητικότητα 18.000 θεατές), την Ιερά Οικία ή αλλιώς Ναός του Διός, το Ναό της Θέμιδος, την Αρχαία Ακρόπολη, το Αρχαίο Στάδιο της Δωδώνης

Λιγκιάδες

Για την τέλεια πανοραμική άποψη, τόσο της λίμνης όσο και ολόκληρης της πόλης των Ιωαννίνων, θα χρειαστεί να κατευθυνθείτε μέχρι τις Λιγκιάδες.
Το μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες, απέχει 13 χλμ. από τα Ιωάννινα, σε υψόμετρο 940 μ., και βρίσκεται στη δυτική πλαγιά του όρους Μιτσικέλι. Το ιστορικό χωριό κάηκε ολοσχερώς κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως χάρη στους κατοίκους ξαναχτίστηκε και σήμερα λόγω της προνομιακής του τοποθεσίας έχει αναπτυχθεί σημαντικά.

Εκεί θα δείτε και το μνημείο Ολοκαυτώματος Λιγκιάδων, αφιερωμένο στο ολοκαύτωμα του χωριού από τους Γερμανούς την περίοδο της κατοχής.  Στην αριστερή μεριά του μνημείου αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων καθώς και οι ηλικίες αυτών, ενώ στο κάτω  μέρος η ημερομηνία του ολοκαυτώματος. Το μνημείο έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης και ζωγράφος Ευστάθιος Λεοντής. 

Από τις Λιγκιάδες μάλιστα ξεκινάει και ορειβατικό μονοπάτι που καταλήγει στην κορυφή του βουνού, σε υψόμετρο 1.181μ. Ιδανική ώρα να το επισκεφθείτε είναι το ηλιοβασίλεμα, για να ατενίσετε τον ήλιο να βάφει όλο το σκηνικό στα πιο θερμά του χρώματα. 

Περιήγηση στα Τζουμέρκα

Τα Τζουμέρκα ή Αθαμανικά Όρη είναι μια μεγάλη οροσειρά, με μοναδικά γραφικά χωριά, καταρράκτες, μονοπάτια, γεφύρια, πηγές, εκκλησίες και εκατοντάδες άλλους κρυμμένους θησαυρούς που πρέπει να εξερευνήσετε. Αν επισκεφθείτε τα Ιωάννινα είναι ευκαιρία να αφιερώσετε μία μέρα για να περιηγηθείτε στα Τζουμέρκα. Αυτή η ξενάγηση στα Τζουμέρκα περιλαμβάνει μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής με μεταφορά από και προς τα Ιωάννινα. 

bodrum suites © 2024 all rights reserved